Verschillende windturbines staan in velden
Letter icoonFacebook-pictogramLinkedIn pictogramPictogram YouTube
HUESKER Synthetic BV
Kievitsven 108
5249 JK Rosmalen
Nederland

Met geogrid versterkte toegangswegen &
kraanopstelplaatsen bij de bouw van windparken

Verbeter de bouwgrond met geotextielen voor de ontwikkeling van windenergie

Windenergie is een belangrijke hernieuwbare energiebron om de klimaatdoelstellingen en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bereiken.

Een grote uitdaging bij de bouw van windturbines en windparken is de begaanbaarheid over de weinig draagkrachtige ondergrond voor opstelplaatsen, toegangswegen en logistieke zones voor zware onderdelen en bouwmaterieel. Onze ingenieurs bepalen per project de juiste oplossing, rekening houdend met minimale aanvoer van aanvulmateriaal en optimale stabiliteit. Geotextiel en geogrids dragen bij aan het veiliger en duurzamer maken van de aanleg van toegangswegen en montage- en kraanopstelplaatsen. Bovendien worden de geogrids ingezet om terreinen voor de tijdelijke opslag van zware onderdelen, zoals heipalen, te versterken.

U kunt vertrouwen op onze hoogwaardige geogrids, geotextielen en systeemoplossingen voor toepassingen op slappe ondergronden. Wij bieden jarenlange ervaring, ultramoderne productieprocessen en kwaliteitsborging, evenals projectspecifieke engineeringdiensten. Wij staan klaar om u te ondersteunen bij de planning, berekening, calculatie en uitvoering van uw projecten, met name bij de bouw van windturbines en windparken. Profiteer van onze expertise.

Toegangswegen voor windmolenparken

Versterking van de funderingslaag met geosynthetics

Bij de constructie van windmolenparken is de stabiliteit van de kranen en turbines cruciaal, maar ook de veiligheid van de toegangswegen is van groot belang. De verschillende onderdelen van de windturbine worden vaak vervoerd via bestaande land- en boswegen, die meestal een beperkt draagvermogen hebben en niet geschikt zijn voor zwaar bouw- en transportmaterieel. Onze geogrids en geotextielen kunnen worden ingezet waar tijdelijke of permanente versterking van de funderingslaag nodig is. Het gebruik van geosynthetics verhoogt het draagvermogen en garandeert de berijdbaarheid. In vergelijking met traditionele bouwmethoden zoals kalk- of cementstabilisatie, zijn onze Basetrac en Fortrac geogrids  zeer kostenefficiënt en uiterst duurzaam. Voor tijdelijke oplossingen kunnen deze, dankzij hun robuustheid, gemakkelijk worden gedemonteerd.


Doelstelling

 • Vermindering van de vereiste dikte van de funderingslaag
 • Voorkomen van verlies door segregatie van de funderingslaag in de ondergrond
 • Verhoging van de draagkracht
 • Vermindering van de spoorvorming
 • Verminderde aantasting van de beschermde bodem

 

Naar de Basetrac wereld

Een graafmachine verspreidt bulkmateriaal over het gelegde geogrid
Bodemoppervlak met slappe ondergrond door plasvormingRijden met zwaar bouwmaterieel op slappe ondergrondTijdelijke bouwweg wordt bereden door een tractorTijdelijke bouwweg is versterkt met biaxiaal geofabricaat
Kraanopstelplaats gewapend met geogrids
Grafiek van het storingsmechanismeMontage- en kraanopstelplaats van het Zuidwester WindparkEen kraan tilt de gondel op de windturbineInstallatie van het Basetrac Grid geogrid op slappe ondergrondVersterkte kraanopstelplaats voor de start van de bouw van de windturbine in Windpark Zuidwester

Assemblage- en kraanopstelplaatsen

Versterking van zwaar belaste civieltechnische constructies

Montage- en kraanopstelplaatsen vormen een grote uitdaging bij de bouw van windturbines. De beoogde locaties voor de bouw van de platforms hebben vaak een zeer beperkt draagvermogen, waardoor de stabiliteit van de kranen en het zware bouwmaterieel door de hoge belastingen en de centrische effecten niet gegarandeerd kan worden. Een complex geotechnisch ontwerp is nodig om te voldoen aan de hoge veiligheidsnormen bij de bouw van windparken. De lage toegestane totale zetting en hoektorsie voor mobiele en rupskranen van minder dan 2% stellen ook hoge eisen aan de planning en uitvoering van het funderingsoppervlak. Het gebruik van geosynthetics als horizontale versterking verbetert aanzienlijk de stabiliteit en bruikbaarheid van sterk belaste oppervlakken. De combinatie met verticale steunelementen kan dit effect nog verder versterken. 


Voordelen van horizontale versterking

 • Maximale veiligheid dankzij grondwapening met hoge treksterkte en lage kruip in lengte- en dwarsrichting
 • Verhoogde veiligheid van de fundering door een grotere belastingspreidingshoek en in evenwicht brengen van de krachten
 • Compensatie van niet-homogene ondergrond en vermindering van differentiële zettingen
 • Hervedeling van verticale belastingen op het werkplatform en naar buiten gerichte spreidkrachten

 

Onze berekeningsmethoden

Opslagruimtes en steunen voor zware onderdelen

Stabilisatie met geotextiel voor slappe ondergronden

Bij de aanleg van windparken op land en op zee zijn naast terreinen voor de bouw van windturbines en toegangswegen, ook altijd tussentijdse opslagplaatsen voor zware componenten nodig. Met onze geotextiele oplossingen kan een slappe ondergrond worden verbeterd, zodat zelfs extreem zware componenten zoals heipalen voor offshore windturbines kunnen worden opgeslagen. De met geotextiel versterkte grond vervangt dure grondverzet- en andere conventionele methoden voor grondstabilisatie. Fortrac Heavy Load biedt een flexibel alternatief voor stalen en betonnen steunen. Dit systeem, bestaande uit Fortrac geogrids, weefsel en lokale grond of slakken als vulmateriaal, is speciaal ontworpen voor de opslag van extreem zware componenten


Voordelen

 • Veilige opslag van extreem hoge componentbelastingen door het gebruik van hoogwaardige geotextiele versterkingsproducten
 • Met geotextiel versterkte oppervlakken kunnen onmiddellijk na voltooiing worden belast
 • Vermindering van differentiële zettingen zelfs onder uitdagende omstandigheden
 • Zeer goede berijdbaarheid dankzij het duktiele en tegelijk weinig vervormende systeemgedrag

 

Ontdek meer over Fortrac Heavy Load

Overzicht van met geogrid versterkte toegangswegen en kraanparkeerplaatsen bij de bouw van windparken
Installatie van Stabilenka wapeningsweefselFortrac Heavy Load ondersteunt heipalenInstallatie van Stabilenka panelen voor de versterking van het oppervlak voor heipalenInstallatie van een Stabilenka paneel op het opslagterrein van Steelwind

HUESKER service

Gevestigde ontwerpmethoden en jarenlange ervaring

De service van HUESKER begint met individueel advies in de planningsfase en eindigt met ondersteuning bij de uitvoering ter plaatse. Onze ervaren specialisten voeren stabiliteitsanalyses uit met behulp van analytische en numerieke methoden in 2D en 3D. Op deze manier worden samen met u ecologisch en economisch zinvolle en veilige projectoplossingen ontwikkeld. Lees meer over de HUESKER Service!

Onderzoek naar talud-instabiliteit met behulp van analytische berekeningsmethoden

Faalmechanismen voorgesteld door deviatorische schuifspanningen (Finite Element Methode)

Trekkrachtverdeling in de horizontale wapeningslagen (Finite Element Methode)


 

Onze diensten in één oogopslag

 • Technisch advies en metingen voor uw individuele uitdaging

 • Individuele installatieplannen, installatieschetsen en instructies

 • Internationale kennisoverdracht van de beste praktijkoplossingen en technieken

 • Certificaten en erkenningen zoals BAM, BAW, BBA, IVG en SVG

 • Site-instructies en verstrekking van installatiehulpmiddelen

 • Tekstvoorstellen voor aanbestedingen

Zodra je op de link of de voorbeeldafbeelding klikt, verlaat je onze site en word je doorgestuurd naar www.youtube.com. Wanneer je dit platform bezoekt, verwerkt de aanbieder je gegevens. Meer informatie hierover kun je vinden in het privacybeleid van YouTube of Google.

Finite-Elemente-Methode

Ontdek onze VideoCast over FEM

De Finite Element Methode (FEM) is een numerieke berekeningswijze, die wordt gebruikt bij onderzoek naar sterkte en vervorminggedrag van constructies. HUESKER gebruikt de methode onder meer om de complexe onderlinge relaties van hoge en wisselende spanningen op kraanoppervlakken te onderzoeken. Onze VideoCast laat zien hoe de Finite Element Methode wordt toegepast bij de analyse van geosynthetisch versterkte constructies.

 

Ontdek onze VideoCast over FEM

Geosynthetics in gebruik

Interactieve flexibilteit en robuust

Het gebruik van geosynthetics om de funderingslaag te versterken is veelzijdig. Onze geogrids en geotextielen vervullen functies als versterking, afscheiding en filtering, zodat het draagvermogen van de funderingslaag wordt vergroot en de berijdbaarheid wordt verbeterd. Bovendien worden sleufdieptes en de dikte van de funderingslaag aanzienlijk verminderd. Fortrac geogrids, Stabilenka en Stabilenka Xtreme geogrids en Basetrac Duo-C geocomposieten zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de windmolenbouw. HUESKER is gespecialiseerd in het versterken van toegangswegen en het creëren van veilige kraanopstel- en montageplaatsen. Onze Fortrac geogrids hebben een zeer hoge interactieve flexibiliteit.

Een goede interactieve flexibiliteit wordt gekenmerkt door een perfect samenspel van macro-, meso- en micro-interlock en een groot aanpassingsvermogen aan de bodem. Door het grotere contactoppervlak verbetert het hechtingsgedrag oftewel de interactie tussen bodem en wapening aanzienlijk.

 

Naar de video interactieve flexibiliteit

Interactieve
flexibiliteit

Gedetailleerd beeld van microvertanding in geosyntheticsMicro- Interlock
Gedetailleerd overzicht van meso-toothing voor geosyntheticsMeso- Interlock
Gedetailleerd overzicht van macrovertanding voor geosyntheticsMacro- Interlock
Aanpassingsvermogen aan alle oneffenhedenAanpassingsvermogen aan alle oneffenheden

BaseCalculator

Eenvoudig de juiste oplossing vinden

De BaseCalculator, die online beschikbaar is, berekent voor u de vereiste funderingslaagdikte voor verkeersgebieden. De software geeft u met een paar klikken suggesties voor het kiezen van de juiste HUESKER geotextielen en geeft informatie over het besparen van funderingsmateriaal. Wij bieden deze service gratis en zonder tijdrovende registratie aan.


Bereken nu de funderingslaag

Verdere informatie
vindt u hier